De liefde bestaat | Olga van Weelie
Menu

De liefde bestaat

paradijsvogelbloem Olga van Weelie

Gedurende het bestaan van de mensheid gebeuren er vreselijke dingen. Veel geweld, veel doden, veel nood. Dat is helaas niet nieuw. Eind vorige eeuw kregen wij de berichten hierover mondjesmaat tot ons. Een beetje in de krant, een beetje op het nieuws. We waren hoofdzakelijk nog bezig met het verwerken van de Tweede Wereldoorlog. Dat was het ergste dat ons volk is overkomen. Dat nooit meer! Tegenwoordig gaat via social media het nieuws razendsnel de wereld over. En door die snelheid nemen wij ook minder de tijd om te bedenken; laten wij dit nu wél of niet zien? Met als gevolg dat wij alles kunnen zien. In de kranten, op het nieuws en alle filmpjes en foto’s die binnen enkele seconden de wereld over zijn. De afgelopen maanden heb ik beelden gezien die ik niet meer van mijn netvlies krijg. De vraag is; wil ik dit weten? Moet ik dit weten? Ik weet het antwoord niet. Wat ik wel weet is dat ik het alles bij elkaar de Tweede Wereldoorlog in het kwadraat vind en dat ik hierdoor af en toe echt twijfel aan de naastenliefde in de wereld.

Nieuwe moed

Op die momenten van twijfel trek ik mij het liefste terug in de tuin. Dan geniet ik van de planten die hun best doen mooi te groeien en te bloeien. Het geeft mij nieuwe beelden op mijn netvlies. Het geeft mij nieuwe moed mij in de huidige wereld te bewegen. De jonge mensen die ik coach zijn vaak ook bezig met de vraag; hoe moet ik mij in deze huidige wereld bewegen? Wat mag ik wel zeggen en wat niet? Zij staan aan het begin van hun carrière en moeten in een rap tempo leren koorddansen om op het dunne lijntje tussen goed en fout overeind te blijven. Waar ik in mijn jeugd oorlogsgeweld vertaald zag in een wazige zwart-wit foto in de krant ziet de huidige jonge generatie dagelijks de meest bloedige filmpjes ongevraagd op hun mobiel binnen komen. Veel negatieve informatie geeft veel vragen als je je als persoon aan het ontwikkelen bent. In de coachingsgesprekken die ik voer geef ik veel ruimte voor deze vragen en probeer ik zodoende wat naastenliefde in de praktijk te brengen.

Wat als de liefde bestaat?

Toon Hermans (1916-2000) schreef in 2000 een mooi liedje waarin hij ons vertelt dat de natuur ons duidelijk maakt dat de liefde wel degelijk nog bestaat. Dat als wij onze ogen open houden voor hetgeen er om ons heen gebeurt wij de liefde terug zien in de natuur. Mooi vind ik dat hij dit liedje vlak voor zijn overlijden in 2000 voor ons schreef. Alsof hij ons het vertrouwen in de liefde nog net in deze eeuw mee wilde geven. Misschien twijfel jij net als ik soms aan de liefde in de wereld. Lees dan onderstaande tekst van Toon Hermans. Of luister op YouTube hoe Guus Meeuwis of Wende Snijders het prachtig zingen. Mij geeft het weer even een glimlach en een sprankje hoop. De liefde bestaat!

Als de liefde niet bestond – Toon Hermans

Als de liefde niet bestond

Als de liefde niet bestond
Zullen ze stilstaan, de rivieren
En de vogels en de dieren
Als de liefde niet bestond

Als de liefde niet bestond
Zou het strand de zee verlaten
Ze hebben niets meer te bepraten
Als de liefde niet bestond

Als de liefde niet bestond
Zou de maan niet langer lichten
Geen dichter zou meer dichten
Als de liefde niet bestond

Nergens zouden bloemen staan
En de aarde zou verkleuren
Overal gesloten deuren
En de klok zou niet meer slaan

Als de liefde niet bestond
Dan was de hele vrijerij bedorven
De wereld was gauw uitgestorven
Als de liefde niet bestond

Als de liefde niet bestond
Zou de zon niet langer stralen
De wind zou niet meer ademhalen
Als de liefde niet bestond

Geen appel zou meer rijpen
Zoals eens in het paradijs
Als wij elkaar niet meer begrijpen
Dan is de wereld koud als ijs

Ik zou sterven van de kou
En m’n adem zou bevriezen
Als ik je liefde zou verliezen
Er is geen liefde zonder jou

            Toon Hermans (2000)

Heb jij ook een “tuintje” om je soms in terug te trekken?

2 Responses

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *